DNS staat voor Domain Name System
, het is simpel gezegd een netwerkprotocol dat wordt gebruikt om tekst (een domeinnaam) om te zetten naar IP adressen van servers (computers).
Nameservers
Om DNS records uit te wisselen wordt een zogeheten nameserver
gebruikt, dit zijn servers die fungeren als doorgeefluik tussen jouw computer en de eindserver. De nameservers onthouden bij welk (sub)domein welk IP hoort. Er kunnen daarnaast verschillende records worden ingesteld per (sub)domein, bijvoorbeeld voor email.
Wanneer je gebruik maakt van een webhosting dan heb je in vrijwel alle gevallen toegang tot de DNS instellingen, vaak gaat dit via systemen zoals cPanel, DirectAdmin of Plesk. Sommige webhosting bedrijven hebben een eigen interface ontwikkeld om je DNS te bewerken. Hierdoor heb je extra controle over je domein.
Een nameserver ziet er vaak uit als ns1.jouwwebhosting.nl
en heeft minimaal één backup server die kan worden gebruikt mocht de eerste nameserver uitvallen. Deze wordt dan meestal aangeduid als ns2.jouwwebhosting.nl
. Sommige hosting bedrijven bieden je de mogelijkheid om zelfs 4 of meer nameservers te gebruiken.
De weg die DNS afloopt
Je computer en telefoon maken continu gebruik van DNS requests. Het proces komt ongeveer neer op de volgende stappen wanneer je de website van DevNL bezoekt:
- De browser vraagt
www.devnl.nl
aan de TLD (Top Level Domain)
- De TLD stuurt de aanvraag door naar de
nameserver
die bij het domein hoort
- De
nameserver
stuurt de A
record terug met het IP 123.45.67.890
- De browser vervolgd z'n weg en stuurt de request naar de webserver
- De webserver reageert met een pagina
- De browser toont de webpagina

Welke type records zijn er?
Hieronder is een lijst te vinden van een aantal beschikbare DNS record types.
A record
: Een A record kun je gebruiken om een IPv4 adres te koppelen aan het (sub)domein.
AAAA record
: Een AAAA record kan worden gebruikt om een IPv6 adres te koppelen aan het (sub)domein.
MX record
: Een MX record wordt gebruikt voor het ontvangen en versturen van e-mails. Dit moet het IP adres van de mailserver zijn.
CNAME record
: Een CNAME record wordt gebruikt om te verwijzen naar een ander (sub)domein. Wanneer je hier als eindgebruiker terecht komt kijkt de browser naar de records van het verwezen (sub)domein.
Een CNAME kan naar andere domeinen verwijzen om daarvan de records over te nemen, bijvoorbeeld om een portal van een derde partij op een subdomein weer te geven.
NS record
: Een NS record wordt gebruikt om je eigen nameservers op te zetten of om te verwijzen naar de originele nameservers. Heb je je eigen nameservers opgezet? Dan verwijst deze records naar het IP van je server.
TXT record
: Een TXT record wordt gebruikt om tekst op te slaan in DNS records. Vaak worden deze records gebruikt ter verificatie, bijvoorbeeld of jij een bepaald domein daadwerkelijk bezit.
In het algemeen wordt deze record het meest gebruikt om DKIM
en SPF
records op te slaan. Deze verifiëren of verzonden e-mails daadwerkelijk vanaf jouw domein zijn verstuurd en of een IP adres (de mailserver) wel mag e-mailen namens jou.
TTL
TTL
is een afkorting van Time To Live, deze instelling verteld de browser of router hoe lang zij deze record in de cache moeten laten staan voordat deze het vergeet en opnieuw aanvraagt. Dit is een instelling die je voor elke DNS record moet instellen.
In veel gevallen raden we je aan om deze record op 5 minuten te zetten, zo kan je snel wisselen tussen verschillende waarden mocht dat nodig zijn. Wanneer je zeker weet dat deze wijzigingen voorlopig niet veranderd, dan kun je deze altijd op een hogere waarde zetten zoals 1 uur of 24 uur. Onthoud wel, wanneer de TTL hoog staat en je de waarde wijzigt, dan kan het langer duren voordat de waarde voor alle bezoekers is gewijzigd.
Hoe stel ik mijn DNS in?
Zoals eerder benoemd in deze tutorial bieden vrijwel alle webhosting en domeinnaam aanbieders een manier aan om je DNS records van je website te bewerken. Dit kan zijn via systemen zoals cPanel, DirectAdmin of Plesk. Sommige partijen hebben een eigen interface ontwikkeld waarmee je de DNS kan beheren.
In alle interfaces heb je een lijst van 4 waarden: naam
, type
, waarde
, prioriteit
en TTL
(positie van de instellingen verschilt per systeem):
Naam
: Hier vul je het subdomein in. Sommige systemen verwachten dat je het volledige domeinnaam opgeeft. Dit verschilt per systeem en staat meestal aangegeven.
Type
: Hier kun je het DNS record type invullen. Vaak veranderd het input veld van de waarde na het wijzigen van de type.
Waarde
: Hier vul je de waarde in van het DNS record
TTL
: Hier vul je de Time To Live in (zoals eerder uitgelegd), in de meeste gevallen zet je de waarde op 5 minuten.
Prioriteit
: Voor sommige DNS records kun je de prioriteit instellen, zoals bij een MX record
. Mocht je de mailserver willen instellen, volg dan de aanbevolen instructies en instellingen op van de aanbieder.

Hoe lang duurt het verwerken van DNS updates?
Wanneer je bij je provider een DNS/record hebt aangepast, dan kan het maximaal 24 uur duren voordat de wijzigingen zijn doorgevoerd. Dit heeft er mee te maken dat je computer en andere servers DNS records in hun geheugen tijdelijk wegschrijven (cache). Hierdoor hoeven ze niet steeds te vragen waar de server staat.
Ook moet je rekening houden met de synchronisatie tussen de verschillende nameserver servers, het kan even duren voordat alle servers de aangepaste DNS records hebben verwerkt. Ook kan het zijn dat je router de DNS in de cache opslaat.
In de veel gevallen is het binnen één uur al gewijzigd, maar zie je de wijzigingen nog niet terug in je browser. Je kan er dan voor kiezen om te proberen om je DNS cache te legen, dit kun je in Windows doen door de opdrachtprompt te openen (CMD) en de volgende commando in te typen: ipconfig /flushdns
. Voor Apple gebruikers (MacOS 10.14) kun je de volgende commando gebruiken: sudo killall -HUP mDNSResponder
.
Wanneer de bovenstaande instructies nog niet hebben geholpen en de DNS nog niet gewijzigd is, dan kan het betekenen dat de DNS nog niet verwerkt is of gecached is bij de TLD (Top Level Domain) server. Je kan dit controleren door de tool MX Toolbox te gebruiken, hiermee kan je zien welke DNS records er zijn ingesteld voor een (sub)domein.
Wanneer een collega/vriend/vriendin op een externe locatie wel de DNS wijzigingen te zien krijgt (of opmerkt), dan kan het zo zijn dat je router of zelfs de browser de records nog heeft gecached. In de meeste gevallen is het een kwestie van de tijd uitzitten of de browser cache legen.
Vragen over DNS of instellingen?
Mocht je na afloop van deze tutorial nog vragen hebben, start een discussie in de Vraag & Antwoorden sectie! Wij helpen je graag met advies geven 🙂
Wij raden je de volgende tutorials ook aan: